Dünyada Türklerden baska devlet kavramiyla özdeslesen bir millet yoktur. Tarihin her döneminde Türklerin devlet teskilati altinda örgütlenerek varliklarini bugünlere kadar getirmelerindeki en büyük etken, karakterlerine uygun bir yönetim tarzi olusturmalari ve bunu sürekli gelistirerek uygulamalaridir. Kurduklari güçlü bürokratik yapi sayesindedir ki dünyaya nizam verme gibi büyük bir iddianin da sahibi olmuslardir. Islamiyet ile tanistiktan sonra devlet yönetim tarzlarini da ona göre sekillendiren Türkler, olusturduklari sentezle kendilerine has devlet yönetim sisteminin de doruguna ulasmislardir. Binlerce yillik tarihî süzgeçten geçerek sekillenen bürokratik sistem Osmanli Devleti’nde her yönüyle kendini göstermektedir.
Türklerde devlet sisteminin temelleri ve onu etkileyen unsurlar, Osmanli bürokrasisinin dogusu ve merkez-tasra teskilatlanmasi, devletin yönetim mekanizmasi olan dîvânlar, devletin hafiza merkezi Defterhâne, bürokrat yetistiren okullar, devsirme sistemi ve Enderun, Osmanli bürokrasisindeki kirilma noktalari ve bürokrasi mekanizmasindaki yenilenme hareketleri, Osmanli’dan Cumhuriyet’e aktarilan bürokrasi tecrübesi.. kitapta ele alinan baslica hususlardir. Kisaca Türklerin dünyaya hükmetmesini saglayan devlet yönetme sanatinin temelleri bu çalismada toplanmis.
Elinizdeki kitabin, tarih ögrencileri ve arastirmacilari için kaynak eser olmasinin yaninda konunun meraklilarinin da ilgisini çekecegine inaniyoruz.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2015
Sayfa Sayısı
336
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786054921553
Ortalama Değerlendirme »