20. yüzyıl felsefe tarihini Şeytanın Orospusu adlı kitabıyla romanlaştırarak yankı uyandıran Catherine Clément, bu kitabında da dinler tarihinin romanını yazıyor. Okur bu kitapta, inanç ve bilinçle hayata tutunma mücadelesi veren on dört yaşındaki bir çocuğun ve sıra dışı bir kişiliğe sahip olan halası Marthe’ın dokuz ay süren yolculuklarına eşlik edecek.
Paris’ten yola çıkan hala ve yeğenin ilk durakları Kutsal Kent Kudüs oluyor. Daha sonra Mısır piramitlerinden Roma’nın görkemli katedrallerine ve İstanbul’un göz kamaştıran camilerinden Mevlevilerin sema ayinlerinde geziyorlar. Benares, Tokyo, Moskova, Jakarta, New York ve Prag’a kadar uzanıyorlar.
Onlarla birlikte okur da Avrupa’nın muhteşem kiliselerinden Asya’nın büyüleyici tapınaklarına, Amerika’nın Baptist kiliselerinden Afrika’nın kökleri derinlerde olan yerel dinlerinin ritüellerinde ve tamtam eşliğindeki mistik törenlerinin gizeminde dolaşıyor. Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, Eski Mısır inanışları, Grek ve Roma tanrıları, renkleniyor. Ziyaret ettikleri her kentte karşılaştıkları din bilginleri Theo’nun zihnini ve ruhunu âdeta açıp yüreğine huzur getiriyor. Yolculuk boyunca kutsal gücü hisseden Theo, onun varlığını da her yerde ve her şeyde görüyor.
“Theo’nun Kutsal Yolculuğu” dinler arasındaki ortak özelliğin insan sevgisi ve hoşgörü olduğunu hissettirirken, insanları birbirine yaklaştıran, bir arada tutan kimyayı da keşfetmemize yol açıyor.
Bu kitap aynı zamanda dinlerle ilgili çok değerli bilgiler vermesinin yanı sıra, oldukça sürükleyici bir roman.
Ortalama Değerlendirme »