Prof. Dr. Muharrem Tünay bu eserinde siyasal tarih konusuna farklı bir yaklaşım getirmektedir. Bu yaklaşıma göre tarih sadece antlaşmalar, ittifaklar ve savaşların toplamından ibaret olmayıp ayrıca ekonomik, siyasal, sosyal yapıları ve ilişkileri de içermektedir. Örneğin, geleneksel diplomasi tari-hinden farklı olarak Ortaçağ düzeninden modern topluma geçiş süreçleri, sanayileşme modelleri ve azgelişmişlik kuramlarının incelenmesi kitapta önemli bir yer tutmaktadır.
Olaylara ve tarihsel gelişmelere bu çerçevede bakıldığında uluslararası düzeyde neden kutuplaşma-ların bu kadar sık ve keskin olduğu ve neden bazı temel faktörlerin dünya savaşlarına yol açtıkları daha iyi görünmektedir. Ortaçağ düzeninin yıkılması sonucunda ortaya çıkan Fransız ve Sanayi devrimlerinin iç dinamikleri bu tarihsel süreç içerisinde incelenmekte ve daha sonra da İkinci Dün-ya Savaşı’na kadar uzanan çizgide ulusal ve bölgesel farklar göz ardı edilmeksizin belli başlı olay-lar ve gelişmeler araştırılmaktadır. Örneğin, sosyal demokrasi hareketinin somut olarak ortaya çıkı-şı, Bonapartizm olgusunun hem kuramda hem de pratikte belirli bir çerçeveye oturtulması ve Al-manya’nın Nazi döneminin özellikleri bu çalışmanın önemli odak noktalarını oluşturmaktadır.
Sonuç olarak Prof. Dr. Muharrem Tünay’ın bu eseri yakın tarihe yeni bir çerçeve içerisinde baka-bilmenin bir rehberi biçiminde değerlendirilebilir.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2017
Sayfa Sayısı
227
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789755331096
Ortalama Değerlendirme »