Ismail Gaspirali’nin 1883-1914 yillari arasinda Tercüman gazetesinde yayimlanan dil, edebiyat ve seyahat konulu belli basli yazilari, ilk defa bu kitapta bir araya gelmistir.
Gaspirali’nin “Ortak Türk Dili“ (veya “Edebî Türk Dili“) hakkindaki görüsü genel olarak bilinse de, onun niçin böyle bir seye lüzum tam olarak anlasilamamistir. Aslinda Gaspirali, Avrupa bilim ve teknigine, ortak Türk kültürü ve Türk diline dayali modern bir Türk kimligi olusturma (tek Türk milliyeti) fikrindeydi. Bunu olusturabilmek için de Türk dünyasinda “Ortak Edebî Dil“e, “Ortak Modern Edebiyat“a, “Ortak Egitim“e (Usul-i Cedid’e) ihtiyaç oldugunu düsünüyordu. Yani onun ideali; tek millet, tek dil, tek kültür idi. Kitapraki “Dil“ ve “Edebiyat“ yazilari, onun bu idealini bir bütün olarak yansitmaktadir.
“Seyahat Yazilari“ ise Ismail Gaspirali’nin degisik zamanlarda, Türkiye, Türkistan, Misir, Hindistan gibi degisik yerlere yaptigi yolculuklarin izlenimlerini yansitmaktadir. Bu yazilari da bize, özellikle Türk dünyasi, Islâm alemi hakkindaki düsüncelerini derli toplu olarak ögrenme imkâni verir.
(Tanitim Yazisindan)
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
4. Baskı
Basım Yılı
2015
Sayfa Sayısı
512
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789754376760
Ortalama Değerlendirme »