Gerçek dünya ile matematik arasindaki uygunluk sorusu, felsefede ve matematikte en çok ugrasilan konularin basinda olagelmistir. Aslinda günlük yasamda insanin karsisina çikan bütün olgular, matematik felsefesindeki analitik/sentetik ayriminda karsiligini bulmaktadir. Her ne kadar analitik/sentetik ayrimi, ilk anda zor ve yabanci kavramlar gibi görünse de, düsüncenin, yargilarin ve bilginin olusmasinda isbasinda olan bir ayrimdir.
Analitik terimiyle, gerçek dünyadaki herhangi bir durum ya da seyle sinamayi gerektirmeyen ifadeleri anlatiriz. Sentetik terimiyle ise olgularda karsiligini bulan ifadelerden söz ederiz. Bu ayrim, “Matematigin mantiga indirgenebilirligi” “Öklidçi olmayan geometrilerin dogru olup olmadigi”, “Matematigin neden dünyaya uygun oldugu” gibi sorulari sorarak kavranabilir. Bu kitapta, felsefenin bu ve benzeri sorulara kendi terminolojisiyle yönelerek hangi yanitlari verdigi incelenmektedir.
Felsefe ve Matematikte Analitik Sentetik Ayrimi’nda, gerçeklik ve bilginin iliskisine dair ayrintili ve sofistike gibi görünen konular, yalinlikla ele alinmaktadir. Gerçeklik ile matematik iliskisini düsünmeyi seven herkesi ilgilendirebilecek bir konu olarak analitik/sentetik ayrimi, en canli yönleriyle sergilenmektedir.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2015
Sayfa Sayısı
190
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789755337951
Ortalama Değerlendirme »