Eski sairlerimiz, gönüllerine dogan ilhami bir ipin üzerine dizilen inciler gibi insan ruhunu oksayacak kivama getirebilmek için ölçüye son derece önem vermislerdir. Misralardaki ses degerinin uzunluk ve kisalik açisindan birbirine denk olmasi esasina dayali aruz ölçüsü, Islâm medeniyeti çerçevesinde gelisen Türk edebiyatinin uzun zaman gündeminde kalmistir. Günümüzde de kullanilmasina ragmen, eski ragbetini kaybetmis olan bu vezin; klâsik siir arastirmalari için bilgi degeri olan güncel bir meseledir.
Aruz: Teori ve Uygulama adli çalismada; aruzun Arap, Fars ve Türk edebiyatlarindaki seyrine deginildikten sonra, bu veznin teorik kismina dair bazi bilgiler aktarilmistir. Ardindan, veznin dogru tespit edilebilmesi gerekli bilgiler verilip kaliplarla ilgili uygulamalara geçilmistir. Her bahrin çok kullanilan kaliplarindan, az kullanilanlarina dogru bir seyir takip edilmis, Türk edebiyatinda çok az kullanilan bazi kaliplarin örneklerine yer verilmemistir. Okurun kendisini sinamasi için her uygulamadan sonra, ayni vezinle yazilmis olan bir siir alistirma olarak verilmistir. Kitabin sonuna ise, aruz bilgisinin pekistirilmesi amaciyla karma alistirmalar ilave edilmistir. Aruz kaliplarinin tümünü ihtiva eden bir cetvel ile birlikte kaliplarin ilk tef’ilelerine göre tasnifini konu alan bir baska cetvel de kitabin sonuna eklenmistir.
Bu kitap, günümüz okurlari ve arastirmacilari için bir basvuru kaynagi oldugu gibi, ecdat yadigârlarina ilgi duyan ögrencilerin de istifade edebilecegi bir ders materyali mahiyeti göstermektedir.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
2. Baskı
Basım Yılı
2019
Sayfa Sayısı
120
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786059100335
Ortalama Değerlendirme »