"Dünden Bugüne Hediyelesmenin Dönüsen Sosyo Kültürel ve Ekonomik Anlamlari"
Bu çalisma temelde, ekonomik faaliyetlerin insan faaliyetlerin disinda isleyen soguk ve kalpsiz bir sistem, bir makine oldugu varsayimlarinin aksine, iktisadin hayati, canli, insan yapimi oldugu, etik seçimlerimizle sekillendigi ve hem bireysel hem de toplumsal bir aktör oldugu düsüncesinin ilk ekonomilerden modern ekonomik yapilanmaya bir degerlendirmesini hedeflemektedir. Zira ekonomi, “ruh” ile “beden”i bütünlestiren bir yapida ele alinmalidir. Bu metaforun gündelik hayattaki en güzel karsiliklarindan birisi de “hediyelesme” aliskanliklaridir.
Armagan kültürü olarak ifade edebilecegiz hediyelesme davranisi, geçmisten günümüze tüm toplumlarda karsiligi olan sosyal, kültürel ve ekonomik bir davranis biçimidir. Geleneksel toplumlarda mübadelenin, otoritenin ve kutsalin hâkim oldugu potlaç kültürü içerisinde kendisini ifade eden bu bagis kültürü, benzer bir biçimde günümüz toplumlarinda özel günlerde ve ritüellesen gelenekler içerisinde karsilikli degis-tokusun, güç gösteriminin ve kutsal arayisinin bir araçsali olarak karsimiza çikmaktadir.
Bu çalisma göstermistir ki, gündelik hayat içerisinde sikça tekrarlanan ve geçmisten günümüze hayatin ritmi içerisinde önemli bir yer tutan hediyelesme kültürü, Türk toplumu için de sosyal, kültürel ve ekonomik önemi korumakta ancak modern dünyanin içerisinde bulundugu dönüsüme paralel olarak bir anlamda kutsaldan sekülere dogru dönüsmektedir.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
Basım Yılı
2014
Sayfa Sayısı
184
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789944105651
Ortalama Değerlendirme »