70’li yıllarda, faşist baskı ve zulme karşı yürütülen mücadelenin önünü çeken en önemli örgütlerden biri TÖB-DER idi. TÖB-DER ayrıca; topladığı Demokratik Eğitim Kurultayı (DEK), çıkardığı eğitici ve aydınlatıcı yayınları, alternatif ders kitapları önerileri, uluslararası öğretmen sendikalarıyla diyalog içerisinde olması gibi çalışmalarıyla da önemli bir etkinlik merkezi olmuştur.
TÖB-DER; üyelerinin görevden alınması, sürgün edilmesi, maaş kesintisi al- maları gibi hukuksuzluklara karşı mücadele ettiği gibi, toplumu ilgilendiren pahalılık, baskı, zulüm ve anti-demokratik uygulamalara karşı da eylemli bir mücadele sürdürüyordu. İş bırakma, miting, yürüyüş, bildiri, broşür, bülten, dergi gibi unsurlarını kullanarak mücadelesini sürdürmüştü. Örgüt bu haliyle; gerici saldırı ve baskılara karşı 1970’li yıllarda toplumsal direncin en büyük kalelerinden ve 12 Eylül düzeninin hedef aldığı en önemli toplumsal direniş örgütlerinden biridir.
Türkiye’nin TÖB-DER’li mücadele ortamına nasıl geldiği, bu sürecin nasıl iş- lediği ve bittiği geniş bir inceleme konusudur.
Bu çalışmada ise; bu örgütün içerisinde hem bir öğretmen hem de bir nefer olarak yer alan bir devrimcinin 35 yıl sonra geriye doğru baktığında anımsadıkları ve bu yıllar içerisinde biriktirdikleri mevcuttur.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2020
Sayfa Sayısı
288
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786057569547
Ortalama Değerlendirme »