Türkiye toplumunun 1970’li yillarda yasadigi çalkanti içinde gündelik hayat ve “küçük seyler“, “ayrinti“lar üzerine düsünmek çok da gerekli görülmüyordu. Murat Belge’ye göre o yillarda hayat sanki “tarih“ ve “gündelik“ olmak üzere ikiye ayrilmisti. Birinciye alabildigine önem verilirken, ikinciye neredeyse hiç aldirilmiyordu. Gündelik hayat teoride ihmal edilince, pratikte bir degisiklik yaratilmasina da imkân kalmadi.
“Somut bugün, soyut bir yarin ugruna feda edildi“...
Tarihten Güncellige, denemenin bir kisinin kanilarini bildirmesiyle sinirli olmadigini, “entelektüel teshircilik“in disinda da bir deneme tarzinin mümkün oldugunu, sosyalist bir dünya görüsüyle yürütülen bir “denemecilik“ faaliyetinin
önemini ortaya koyuyor. Murat Belge, kültürden tarihe pek çok mekân, olay, kisi, simge, süreç ve dönüsümden bahsederken Mao’dan Althusser’e; “aglayan çocuk“ posterinden magazine; arabeskten fotoromana, gecekondudan boheme kadar pek çok noktanin üzerinde duruyor. Tarihten bugüne bakarken, “kültür“le, gündelik hayatin içinde yeniden sekillenen kültür arasindaki iliskilere odaklaniyor.
(Tanitim Bülteninden)
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
Basım Yılı
2011
Sayfa Sayısı
477
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789754706116
Ortalama Değerlendirme »