Setimiz “Çöldeki Hilal” Zeki Marakoğlu’nun, “Paye” Aykut Günaydın’ın ve “Üç Ok” Müslim Akil Acvi’nin romanlarından oluşmaktadır.
Çöldeki Hilal; 1918-1939 yılları arasında geçmektedir. Filistin Cephesi’nde esir düşen bir askerin, Antep Savunmasına kadar süren macera dolu hayat öyküsü dile getirilirken İngilizlerin kurduğu Osmanlı esir kamplarında yaşanılmış gerçekliklere ışık tutulmaktadır. Mısır’ın İskenderiye şehrine yakın kurulmuş, çölün ortasındaki Seydibeşir Esir Kampı’nın acılarla dolu yaşamını, kurgusal bir boyutta tekrar hatırlatmak amacıyla yazılan bu roman, heyecan dolu serüveniyle sizi geçmişe götürecektir.
Paye; Anlamak, anlamak, anlamak… Tek bir yargılamanın götürebildiği hayatın değişmez doğrusu. Üç yanlışın bir doğruyu götürdüğü bir sınav değil bu. Tek bir yanlışın dahi silinmez sonuçlar ve yıkımlar yarattığı adaletsiz bir dünya yalnızca. O muhteşem aşkların, bitmez sanılan ilişkilerin yıkımı, yargılamaktan kaynaklanıyor. Yanımızda gibi görünenlerin işler ciddiye bindiğinde yok olması içimizde büyük yaralar açıyor. Emin olmaktan uzak, güvensiz bir ortamın ittiği kasvetli bir yalnızlığın kendisi yaşam. Sevmek neden yetmiyor ve her şey neden uzun açıklamalar sonucu inanılması gereken bir şey oluveriyor. Oysa uzun açıklamalar, içinde yalan barındırabilen cümlelerden oluşur. Güvenmek, yalnızca sevdiğine inanmak, bakışların kurduğu açıklamaları hissetmek neden bu kadar zor? Benim sevgimdeki suskunluk bir çaresizliğin içinde olmamdan, belki de ruhumun hapsolduğu bu çaresizlik alışkanlıktan başka bir şey değil! Bunu neden anlamıyor? İflah olmazlığım neden sorun oluyor, neden sınırları var bu insanların, klişelerden doğmuş yalanları, egoları yargılar doğururken neden yok anlamları?”
Üç Ok; Sultan Alp Arslan’ın tahta çıkışında neler yaşandı? Tahta çıktıktan sonra ilk icraatı vezirliğe Nizamülmülk’ü getirmek olan Selçuklu Devleti’nin yeni sultanı Alp Arslan’ın veziri ve akıl hocası Nizamülmülk ile tanışması nasıl oldu? Akın akın Anadolu’ya gelen Türklerden kurtulmak isteyen Romen Diyojen, Malazgirt’te sayıca üstün olduğu Selçuklu Devleti’ne yaptığı hangi hata yüzünden yenildi ve kendisini hangi Selçuklu askeri esir aldı? Melikşah döneminde daha belirgin hale gelen Batıni faaliyetlerinin Selçuklu Devleti’ndeki etkileri nelerdi? Dönemin en önemli Batıni temsilcisi olan Hasan Sabbah’ın Selçuklu Devleti’ne ve Nizamülmülk’e olan kininin kaynağı neydi? Alp Arslan’ın ölümünden sonra Melikşah’a hem vezirlik hem de babalık yapan Nizamülmülk ile Melikşah’ın arasının açılması nasıl oldu, daha sonra hangi olaylar gelişti? Nizamülmülk’ün ölümünde Melikşah’ın etkisi var mıydı? Nizamülmülk’ün ölümündeki sır perdesi neydi? Katıldığı hiçbir savaşı kaybetmeyen Artuk Bey’in hayatı etrafında 1063-1092 yıllarında Büyük Selçuklu Devleti’nin gerçeklere dayalı kurgulanmış hikayesi Üç Ok ile okuyucularıyla buluşuyor.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2021
Sayfa Sayısı
624
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
2414803255891
Ortalama Değerlendirme »