Roy’un kitabinin konusu çagdas Islami hareketlerdir, yani Islam’i bir din oldugu kadar bir siyasal ideoloji olarak da gören, kendilerini bu yolla mevcut sistemden bir kopus olarak tanimlayan gruplardir.
Çagdas siyasal Islam, müslüman toplumlara bir seçenek sunuyor mu? Yazarin Cezayir’den Türkiye ve Iran’a Suudiler’den Afganistan, Pakistan ve Türki Cumhuriyetler’e genis bir müslüman cografyada dolasarak yanit aradigi temel soru budur. Olivier Roy, Islamciligin etki ve genislemesinin henüz durmadigini, siyasal Islamin iktidara gelebilecegini ancak iktidara gelse de adetlerden ve hukutan baska hiçbir sey degistiremeyecegini, sonucun kesin bir basarisizlik olacagini düsünüyor.
Neden bu basarisizlik? Bu sorunun en basta gelen yaniti siyasal Islamin, karsi çikarak kendini varettigi modernizmin kötü bir kopyasi olmasinda yatiyor. Bati ve modernlik karsitligi temelinde mevcut muhalefet boslugunu doldurarak güçlenmis olan siyasal Islam, giderek bir “fundamentalizm“ halini aliyor ve seytanini “Bati“ tanrisinda ararken, kendi içindeki çölü göremiyor.
(Arka Kapak)
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Cüneyt Akalın
Kağıt Cinsi
3. Hamur
Baskı Sayısı
6. Baskı
Basım Yılı
2020
Sayfa Sayısı
248
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789753420457
Ortalama Değerlendirme »