Prof.Dr.Çetin Yetkin’in bes cilt olarak hazirladigi, ancak her cildi bagimsiz bir kitap olarak da okunabilen yillarin ürünü olan çalismasinin, Siyasal Düsünceler Tarihi’nin, dördüncü cildini de okurlarimiza sunmus olmaktan kivanç duyuyoruz.
Bu dördüncü ciltte, hiçbir zaman dünyanin gündeminden çikmayan ama son zamanlarda ülkemizde daha bir güncellik kazanan irkçi ve ulusçu düsüncenin gelisimi ve bugün geldigi asama ele alinmis bulunuyor.
Bu ciltte önce Nasyonal Sosyalizm’e varan irkçi siyasal düsüncenin genel olarak gelisimi, Arthur De Gobineau, Gustave Le Bon, Houston Stewart Chamberlain gibi kuramcilarinin, bunlari izleyen Adolf Hitler, Alfred Rosenberg, Martin Heidegger gibi Nazizme katkida bulunanlarin görüslerini ve uygulamada irkçi düsüncenin ne anlama geldigini bulacaksiniz. Irkçi düsüncenin Türkiye’ye nasil yansidigini da Nihal Atsiz, Halil Fikret Kanat, Reha Oguz Türkkan gibi irkçi düsün adamlarinin yazilarindan izleyeceksiniz. Konunun bütün yönleriyle ortaya konulabilmesi için de Alman Nasyonal Sosyalist Devlet Kurami ile Italyan Fasist Devlet Kurami ve basta Totaliter Diktatörlük kurumu olmak üzere diktatörlük çesitleri de açiklanmis bulunuyor.
Prof.Dr.Yetkin’in üzerinde önemle durdugu bir konu da, irkçi düsüncenin ulusçuluk ile ne tarihsel, ne kuramsal ve ne de mantiksal hiçbir iliskisinin bulunmadigidir. Gerçekten de, kitapta, irkçiligin zaman bakimindan ulusçuluktan çok önce varlik kazandigi, irkçi düsüncede kendisinden olmayanin dislanmasina karsilik, ulusçulugun gelisiminde bunun tam tersine birlestiriciligin egemen uygulama oldugu anlatilmaktadir.
Ulusçu düsüncenin tarihsel-kuramsal gelisimi Johann Gottfried Herder, Johan Gottlieb Fichte, Giuseppe Mazzini, Ernest Renan, Heinrich von Treitschke ve Max Weber’in; ulusçulugun kuramsal açiklamalari ise Anthony Smith, Hans Kohn, Edward Hallet Carr, Eric Hobsbawm, Ernest Gellner, Benedict Anderson ve Josep R. Llovera’nin yapitlarinin irdelenmesiyle ele alinmis bulunuyor.
Burjuva ulusçulugunun son asamasi olan emperyalist ulusçulugun ne anlama geldigi ise özellikle Japonya, Çin ve Hindistan örnekleriyle ve bu ülkelerde emperyalizme tepki olarak gelisen ulusçu düsünce ve bu ülkelerin ulusçu düsünürlerin görüsleri belirtilerek ortaya konulmustur.
Kitapta son bölümde Osmanli’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de ulusçu düsüncenin genel olarak gelisimi belirtildikten sonra, Mustafa Celâleddin Pasa, Ahmet Vefik Pasa, Süleyman Hüsnü Pasa, Necip Asim, Veled Çelebi, Ahmet Hikmet Müftüoglu, Mehmet Emin Yurdakul, Tekinalp ve özellikle de Yusuf Akçura, Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin’in Türk ulusçu düsüncesine katkilari belgelenmistir.
Yetkin’in bu kapsamli çalismasinin en basta gelen özelligi, söz konusu edilen siyasal düsünürlerin dogrudan dogruya kendi yapitlarindan tanitilmasi, ilk elden olmasidir
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2013
Sayfa Sayısı
444
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786055785536
Ortalama Değerlendirme »