Sinirlar savaslarin basladigi yerlerdir. Ama ayni zamanda süregelen kültürel alisveris mekanlari olarak köprü islevi de görürler. Uluslar ve devletler arasindaki göze görünmez ayirim hatlarini çizerken, insanlarin nasil düsündügü ve neler yaptigini etkiler, hatta tanimlarlar. Fiziksel ve/veya psikolojik sinirlar olmasaydi, milliyetçilik olamazdi; bu önermenin tersi de dogrudur.
Oysa toplum bilimlerde sinirlar üzerine bütünsel çalismalarin sayisi, sasirtici ölçüde azdir. Her ikisi de Belfast Queens Üniversitesi ögretim üyeleri olan Hastings Donnan ve Thomas M. Wilson’un elinizdeki yapiti, bu boslugu dolduran çalismalardan biri. ABD, Meksika, Kuzey Irlanda, Filistin-Israil, Türkiye-Suriye, Ispanya, Fas vb. sinir bölgelerinden örneklerle, devlet hudutlarinda kültür üzerine karsilastirmali bir bakis açisi sunuyor. Milliyetçiligin tutum ve davranislari; yerel, ulusal ve uluslararasi düzlemlerde nasil biçimlendirdigini anlama çabasiyla devletin, etnik kimligin, ulusaasiriligin, sinir simge ve ayinlerinin rolünü inceliyor.
Sinirlarin kimlik ve kültürün insasi açisindan önemi üzerine olan bu kitabin, antropoloji, sosyoloji, siyaset bilimi, milliyetçilik ve göç arastirmalarinda önemli bir kaynak olusturacagina inaniyoruz.
(Arka Kapak)
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
Basım Yılı
2000
Sayfa Sayısı
295
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789758382569
Ortalama Değerlendirme »