11. asırdan sonra İran, bilhassa Horasan ve Azerbaycan, çoğunluğu yeni Müslüman olan Türk nüfusuyla dolmaya başladı. Bu hareketlilik Büyük Selçuklu Devleti için yeni yaylak ve kışlakların tahsis edilmesi gerektiği manasına geliyordu. Coğrafyasının uygunluğu ve gayrimüslim bir devlet elinde olması hasebiyle Anadolu toprakları bu iş için son derece uygundu. Selçuklular, bir taraftan ellerindeki kuvvetleri Bizans’a karşı cihad ve gazaya yönlendirirken, diğer taraftan da yeni topraklar fethedeceklerdi. Nitekim daha Malazgirt Savaşı’ndan önce, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya pek çok akınlar yapmışlar, coğrafyayı yakından tanıma imkânı bulmuşlardı.
Fakat bununla beraber Türklerin Anadolu’ya hızlı bir şekilde yerleşmeye başlamaları Malazgirt Savaşı’nın akabinde oldu. Başta Mâverâünnehir olmak üzere Hârizm, Horasan, Azerbaycan ve Arrân bölgelerinden sıkışık bir halde yaşayan Türkler, batıya yapılan akınlarla beraber Anadolu’ya gelmeye başladılar.
1071 yılı sonrası Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Anadolu topraklarında ilk Türk devletinin temelini attı. Aynı dönemde Anadolu’nun fethinde mühim rol oynayan Dânişmendliler, Saltuklular, Mengücekler, Ahlatşahlar ve Artuklular gibi diğer Türkmen beylikleri Anadolu Selçukluları’nı takip etti.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2018
Sayfa Sayısı
216
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786052301296
Ortalama Değerlendirme »