Sinâsi, Türk yazininin batililasma yolunda atilan ilk adimi olan Tanzimat Dönemi’nde, bir yaniyla eskiye bagli, bir yaniyla da yenilesmenin tohumlarini atan önemli sanatçilardan biridir.
Yazinimizda metni yayimlanan ilk tiyatro oyunu olan Sair Evlenmesi oyunu, “Eslerin görücü yöntemiyle, birbirini görmeden evlenmelerinin yol açtigi gülünç durumlar”i isler. Müstak Bey parasiz, bir az da hoppa bir genç sairdir. Mahallesinden Kumru Hanim adinda bir kizi sever, onunla nikâhlanir. Güvey girecegi aksam, kilavuz Ziba Dudu ile yenge Habbe Kadin, Müstak Bey’in karsisina Kumru Hanim yerine onun çirkin, kambur ve yasli ablasi Sâkine Hamin’i çikarirlar. Müstak Bey itiraz eder. O zaman nikâhi kiyan imam Ebüllâklaka ile mahallali çagirilir…
Sahne teknigi ve kurgulamasi bakimindan bati tiyatrosundan; birbirinin karsiti, kisilerin islenisi bakimindansa ortaoyunu, Karagöz gibi geleneksel gösteri sanatlarinin tiplerinden yararlanan Sair Evlenmesi’nin dili konusma diline yakin yalinliktadir. Dolayisiyla bu oyunun, tiyatro yazini için iyi bir baslangiç oldugu kabul edilir.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
10. Baskı
Basım Yılı
2019
Sayfa Sayısı
144
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789754473391
Ortalama Değerlendirme »