Geçen sene, 6/7 Eylül’ün 60. yıldönümünde Dimitrios Kalumenos’un arşivinden ilk kez günışığına çıkan 60 fotoğrafla I. CİLT’ini sunduğumuz ve ibadethaneler, mezarlıklar ve dini müesseselere saldırılara objektifi çevirdiğimiz serimizin II. CİLT’inde, yine Türkiye’de ilk kez yayımlanan 61 fotoğrafla sizleri mahallere, evlere, ev içlerine ve insanlara bakmaya davet ediyoruz. Dimitrios Kalumenos’un bizzat kaleme aldığı kronoloji ve tanıklıkların yanı sıra gazeteci Serdar Korucu’nun vurucu alıntıları ve Türkçede ilk kez okuyacağımız tanıklıklarla beslenen bu fotoğraf albümü benzer acıların yaşanmaması için bir andaç tesis ediyor.
Bu fotoğraf albümünün meşum hikâyesi 6 Eylül 1955 günü öğle saatlerinde Galata’da, Eski Gümrük Sokak’taki bir ofisin çalan telefonu ve alınan beklenmedik haberle başlar. Patriklik Fotoğrafçısı ve gazeteci Dimitrios Kalumenos fotoğraf makinesini kaptığı gibi sokağa fırlar ve iki gün boyunca soluğu kesilse de aralıksız sürdüreceği, hayatının en zor ve en acı belgeleme faaliyeti başlamış olur.
6/7 Eylül 1955 yıkımının, yağmanın, şiddetin, tecavüzlerin ve ateşe vermenin ortasında uzun trençkotuyla bir adam, bildiği dünyanın, yüzyıllardır ayakta duran ibadethanelerin, mezarlıkların, manastırların ve bir halkın, kadim bir kültürün tarumar edilişinin tanığıdır. Korku içinde bir tanık, şaşkın bir tanık, öfkeli bir tanık… Kalumenos’un iki gün içinde çektiği 1500 kare fotoğraf yıkıcı bir soğukluk, yılları aşıp gelen bir çığlık, vahşi bir estetikle zihinlere mıh gibi çakılır.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kuşe
Baskı Sayısı
2. Baskı
Basım Yılı
2016
Sayfa Sayısı
133
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786054640492
Ortalama Değerlendirme »