“Hastalık, ölu¨m, maske, karantina, el yıkama, dezenfektan, mesafe, eve kapatılma, suçlama, sonra yeniden suçlama, sonra her konuda hep suçlama ile geçen ve kimi zaman nefessiz bırakan koskoca bir yıl...”
Koronaviru¨s (Covid-19) pandemisinin tedirginlikle geçen ilk bir yılını çok yönlu¨ analiz eden bu kitap, kalıcı değerde bir muhasebe niteliği taşıyor. Du¨nyayı ağına alan bu viru¨s nedir ve “nereden çıktı”?Salgının Tu¨rkiye’deki gelişme seyri nasıldı, hangi kırılma anları yaşandı? Salgın koşullarında sağlık sistemi ve sosyal gu¨venlik kurumları ne yaptılar, ne yapamadılar? Bakanlık ve Bilim Kurulu, nasıl bir işlev gördu¨? Hekim meslek örgu¨tleri salgın karşısında nasıl tutumlar aldılar; sağlık çalışanları nasıl etkilendiler? Maske, hijyen, mesafe gibi bireysel önlemlerin, pandemiden çıkış stratejisi olarak aşının hu¨kmu¨ nedir? Salgını baskılama uğraşı, nasıl, toplumu ve siyasal alanı baskılamaya bahane oldu?
Bu ve daha bir çok soruyu etraflı bir şekilde ele alan Pandeminin Du¨şu¨rdu¨ğu¨ Maskeler, ısrarla, “pandeminin yu¨zu¨mu¨ze vurduğu eşitsizliklere” dikkat çekiyor.
Osman Elbek ve Kayıhan Pala’nın, Tu¨rk Tabipleri Birliği’nin bilimsel birikim ve alan deneyimini yansıtarak hazırladıkları derlemede bu iki hekim-yazarın yanı sıra, Özlem Kurt Azap, Eriş Bilaloğlu, Ergu¨n Demir ve Gu¨ray Kılıç, Yu¨cel Demirer, Ümit Kartoğlu, Feride Aksu Tanık ve Cavit Işık Yavuz’un katkıları yer alıyor.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2021
Sayfa Sayısı
271
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789750530548
Ortalama Değerlendirme »