Orhan Pamuk’ta Yazıyla Kefaret kitabında Jale Par¬la, gerek ilk kez yayımlanan gerekse bu özel top¬lamda bir araya getirdiği yazılarıyla romanımızın ezeli konusu kimliğin Pamuk’taki işleyişine, onun “bir sarkacın git gelleri” gibi salınan öznelerinin “çatışma halindeyken bile birbirine dönüşme” ve “bütünlenme arzusuna” bakarken, kahramanları¬nın bu süreçte tutundukları hikâyelerin nasıl baş¬ka hikâyelere açıldığına da titizlikle eğiliyor.
“Pamuk’ta arayışla yaratıcılık, yaratıcılıkla baş¬kalaşım özdeştir” cümlesinde billurlaşan “sanatın sıradanı sıra dışına dönüştürme gücü”ne ve bu süreçte Pamuk yazısının nasıl yaşam boyu tüm bireysel ve toplumsal kefaretleri üstleneceği vur¬gusuyla ise, Orhan Pamuk romancılığının dünü ve bugünü kadar geleceğine de ışık düşürüyor.
Orhan Pamuk’ta Yazıyla Kefaret, dünya ölçeğin¬deki romancımız için, “Don Kişot’tan bugüne roman”ın ustasından dört dörtlük bir çalışma...
Jale Parla (1945, İstanbul). 1968’de Robert Kolej’in Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. 1978’de Harvard Üniversitesi’nden anadalı İngiliz Edebiyatı, yandalları Fransız ve Alman Edebiyatları olmak üzere Karşılaştırmalı Edebiyat doktorası aldı. 1976-2000 arasında Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Parla, 2000’den beri İstanbul Bilgi Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü hocasıdır.
İlk telif kitabı Efendilik, Şarkiyatçılık, Kölelik, 1985’te yayınlanan Parla, 1990’da Babalar ve Oğullar - Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri’ni, 2000’de ise Don Kişot’tan Bugüne Roman’ı yayınlamış ve bu kitabıyla “Edebiyat” dalında aynı yılın Sedat Simavi Ödülü’nü kazanmıştır. 2011’de Türk Romanında Yazar ve Başkalaşım’ı yayınlayan Parla 2017’de kırk beş yılın derslerinden süzülen bir tecrübeyle Don Kişot - Yorum, Bağlam, Kuram’ı okurla buluşturmuştur.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2018
Sayfa Sayısı
168
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789750841828
Ortalama Değerlendirme »