Kitap, okumanin anlami, neden okudugumuz ve neleri okuyup neleri okumamamiz gerektigi üzerine bir tartismaya ve hararetli bir fikir alisverisine yol açacak gibi görünüyor. 960 sayfalik eser, bilgilendirici özelligiyle tam anlamiyla bir referans kitabi olmasinin yani sira, kendine özgü diliyle zevkle okunabiliyor. Kitaba yazilariyla katkida bulunanlar, ’ölmeden önce hangi kitaplari okumamiz gerektigine iliskin uluslar ve kültürler üstü bir fikir birligi olusturabilecek benzersiz bir liste üretmek gibi bir iddia içinde olmadiklarini’ söyleyerek, “Ölmeden Önce Okumaniz Gereken 1001 Kitap“in, kendisini sinirlandirici bir liste olarak sunmaktan ziyade, çok çesitli ulusal baglamlarda okumalar yapmaya dair tartismalari özendirip çogaltmasini amaçladiklarini belirtiyor.
“Ölmeden Önce Okumaniz Gereken 1001 Kitap“in genel editörlügünü yapan Peter Boxall, kitap üzerinde çalismanin kendisine roman türü hakkinda pek çok sey ögrettigini, ayni zamanda kitap sevgisinin ne denli bulasici oldugunu, kitaplarin ne çok heyecan, dostluk ve keyif ürettiklerini de gösterdigini söylüyor.
Peki ölmeden önce “hangi 1001 romanin okunmasi gerektigi“ nasil belirlenmis? Ya böylesine kapsamli bir konuyu, bu kadar sinirli bir metinle anlatmanin zorlugu, hatta imkansizligi!
Kitabin genel editörü Boxall bu sorularin yanitlarini söyle veriyor:
“Bildigim tek bir sey var ki, bir insanin okumasi gereken tüm kitaplari içeren ve okumadan da yapabilecegi tüm kitaplari dislayan nihai liste, elbette ki asla hazirlanamaz; ayni zamanda, sayinin bana dayatmis oldugu sinirlar, insafsiz ve dar. Ele alinan temanin kapsami düsünülecek olursa 1001, sonuçta ufak bir sayi. Burada yer alan her baslik, kendi daracik mekâni için savasmak zorunda ve her bir yazi belirli bir konsantre enerjiyle, sanki hayat buna bagliymisçasina çaresizlik içinde verilen bir kendine yer açma mücadelesiyle yüklü. Ve her bir roman, aslinda, ölmeden önce okumaniz gereken bir yapit...“
Kitapta, 1001 romanin yazariyla ilgili kisa bilgiler, yazarin aldigi ödüller, romanin yazim ve yayin tarihi, özgün adi ve orijinal dili gibi bilgiler de yer aliyor. Yayin tarihlerine göre listelenen romanlarin ilki 850 yilinda yayinlanan 1001 Gece Masallari; sonuncusu ise Alman yazar Daniel Kehlman’in “Die Vermessung der Welt / Measuring the World“ isimli romani (2005).
Genel editör Peter Boxall, “Bu kitap üzerinde çalismak bana roman türü hakkinda pek çok sey ögretti. Ayni zamanda kitap sevgisinin ne denli bulasici oldugunu, kitaplarin ne çok heyecan, dostluk ve keyif ürettiklerini de ögretti“ diyor.
Umuyoruz, bu kitabin hazirlanisinda ortaya koyulan heyecanin, sevginin ve dostlugun bir kismi onu okuyanlara da geçer.
(Tanitim Yazisindan)
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kuşe
Baskı Sayısı
Basım Yılı
2007
Sayfa Sayısı
960
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789759272265
Ortalama Değerlendirme »