Yahudi Soykirimi, yani Holokost, gerçeklestikten ancak onyillar sonra Bati kamuoyunun kolektif hafizasinin yüzeyine çikti ve yogun bir hesaplasmanin konusu oldu. Dan Diner’in bu kitaptaki sorgulamasina yön veren temel sorunun buradan türedigi söylenebilir: Nedendi bu gecikme? Pesinden, bir soru daha: Öncesindeki tarih anlatilari Holokost’u dünya savasinin bir tür ‘yan etkisine’ indirgemisken, bu insanlik suçunun essiz vahametinin bilincine varildiktan sonra da bu kez tarihsel ve siyasal baglam tamamen gözden yitiyor mu? Tarih bilinci açisindan bu da tehlikeli degil midir?
Zamanimizin önemli tarihçilerinden Dan Diner, Holokost’un yani sira, Ikinci Dünya Savasi ve sonrasinin baska hafiza politikalarina da ayni sorunun isiginda egiliyor. Bati ve Dogu Avrupa’nin Soguk Savas çagindaki farkli‘zamanlariyla’ ilgili, Bati–disi dünya ve sömürgecilik karsiti hareketlerin tarihsel deneyimleriyle ilgili hafiza kirilmalarina bakiyor.
Diner’in temel meselesi, 20. yüzyilin büyük insanlik felaketlerini kimlerin ne zaman görüp tanidigini incelemek, bu büyük magduriyetlerin taninmamasinin, göz ardi edilmesinin arkasindaki tarihsel baglami ve politik zihniyet yapilarini arastirmak. Geçmisle hesaplasma politikalarinin hararetli tartismalara konu oldugu bir dünyada ufuk açici, yol gösterici bir eser.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Hulki Demirel
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2011
Sayfa Sayısı
112
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789750508530
Ortalama Değerlendirme »