Zeus’u Kapadokya’da kapsamli bir sekilde ele alan bu çalismada, tanrinin kültüne ait arkeolojik, epigrafik ve numizmatik verileri belirleyerek, siyasi haritanin degismesine bagli gerçeklesen gelisime ve bölgedeki Zeus kimligine epitetler yolu ile açiklama getirmeye çalisilmistir.
Kapadokya’nin inanç yapisi, hakimiyeti altinda bulundugu medeniyetler ile beraber sekillenmistir. Bölgenin dini anlamda yasadigi en büyük etkilesim, Kapadokya’nin Perslere bagli bir satraplik olmasi ile baslar. Bu dönemden itibaren yerli kült, Pers tanrilari ile tanisir ve onlarla bütünlesir. Özellikle onlarin Ahura Mazda ve Mithra gibi tanrilari dag tanri Argaios ve Zeus ile bir tutulur. Hellenistik ve Roma Imparatorluk dönemlerinde de Pers etkisinin devam ettigi açikça görülür.
Sonuçta, Anadolu’nun birçok yerlesimiyle baglantili ve dis etkenlere karsi açik olan bu bölgede, çogunlugu Pers kökenli olmak üzere on sekiz farkli Zeus epiteti ortaya koyulmustur. Bunlar arasinda öne çikan ise ilk defa bu çalisma ile tanimlanan, Caesarea merkezli Zeus Argaios kültüdür.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
Kitap Kağıdı
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2015
Sayfa Sayısı
229
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786053963257
Ortalama Değerlendirme »