Basit bir önkabulden yola çıkıyorum: Bir şehri görebilmek için başka bir şehre ihtiyaç var. İnsan bir şehre yaşamak üzere gittiyse, o şehrin gündelik hayat pratiğini öğrenmek zorunda. Şehre dikkatle, merakla, ısrarla bakmak demek bu. Ve insan yabancı bir şehre dikkatle bakarken, karşısında bir diğer şehrin silueti belirir daima. Kişinin kendi şehridir bu. Bazen içinde doğduğu, büyüdüğü, bazen bir süre yaşadığı, güçlü duygular beslediği, bir imge olarak zihninde yer etmiş, bir çeşit aidiyet hissiyle bağlı olduğu şehir. İnsan kendi şehrini sanki ilk kez şimdi gerçekten anlamaya başlıyormuş hissine kapılır. Aşina ve yakın olan, mesafe alındığında ve farklı olanın merceğinden bakınca yeni bir anlam kazanır.
Bu kitap, Hong Kong ile İstanbul’un geçtiğimiz otuz yıldaki küresel süreçlere eklemlenme çabalarını yan yana koyma denemesi belki. Ağırlık Hong Kong’a veriliyor; bir anlamda okurun İstanbul’a son otuz yılda benzer küreselleşme süreçlerinden geçmiş Asya’nın diğer ucundaki bir liman kentinin, Hong Kong’un merceğinden bakması mümkün kılınmaya çalışılıyor. İki kent arasındaki benzerlikler kadar farklılıkların da İstanbul’u değerlendirirken yeni bir perspektif sunabileceğini ümit ediyorum.
Asuman Suner
YAZAR HAKKINDA: Asuman Suner, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Doktora derecesini Massachusetts Üniversitesi İletişim Bölümü’nden aldıktan sonra, 1995-98 yılları arasında Hong Kong Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat ve Kültür Çalışmaları Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Çalışmaları kültür sosyolojisi alanında yoğunlaşan Suner’in New Turkish Sinema: Belonging, Identity and Memory başlıklı kitabı 2010 yılında Londra’da I.B. Tauris Press tarafından basıldı. Kitap aynı yıl Arapçaya çevrilerek Next Page Foundation tarafından Beyrut’ta yayımlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nden emekli olan Suner, halen Sabancı Üniversitesi’nde ders vermektedir.
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
1. Hamur
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2018
Sayfa Sayısı
264
Kapak Türü
Kitap Kağıdı
-
ISBN
9786053161455
Ortalama Değerlendirme »