500 Yıl Öncesinden Günümüze Ulaşan Tarihî Bir Kaynak
Bir Rönesans âlimi olan Leh yazar, hekim, astrolog ve din adamı Maciej Miechowita (1457-1523) telif ettiği eserinde XVI. yüzyılda Doğu Avrupa’nın tarihî coğrafyasına ışık tutmaktadır. Bu bölge ve çevresi hakkında kapsamlı ve ayrıntılı bir tasvirin yapıldığı ilk araştırmalardan olan bu kitap, XVI. yüzyılın ilk çeyreğinde en çok okunan, tartışılan ve yabancı dillere çevrilen eserlerden biridir.
Bundan beş yüzyıl önce, 1517 yılında, yazılmış tarihî bir kaynak niteliği taşıyan Miechowita külliyatının Asya Sarmatyası bölümü, çalışmanın birinci kısmında ele alınmıştır. Asya-Avrupa Sarmatyası’nın ayrıntılı coğrafî ve etnografik tasviri, Tatarların (Moğolların) ilk kez tarih sahnesine çıkışları ve Doğu Avrupa seferleri, Tatar halkının karakteristik ve fiziksel özellikleri, gelenek-görenekleri, Tatar begleri, Altın Orda Devleti, Kırım ve Kazan hanlıkları ile Nogay Orda; ayrıca vaktiyle İskitya topraklarında yaşamış Gotlar, Alanlar, Vandallar, Suevler ve Ugorlar ile Türkler (Osmanlılar) ve yine Yavuz Sultan Selim’e kadar olan Osmanlı hükümdarlarına da bu bölümde değinilmiştir.
Avrupa Sarmatyası’na ayrılan ikinci kısımda ise, böl¬genin genel coğrafî tasviri yapıldıktan sonra, Rusya ile Kiev, ayrıca Novgorod, Pskov, Smolensk ve daha başka Slav şehirleri ile Lit¬vanya’ya dair önemli bilgiler verilmiştir. Bu yönüyle ele alındığında, elinizdeki eser sadece Türk halklarının değil Slav topluluklarının tarihine de kapsamaktadır.
XVI. yüzyıl Doğu Avrupa tarihine ve Sarmatya diye anılan coğrafyaya ilişkin çok önemli bilgileri içeren bu kıymetli eser ilk kez Türk okuyucunun takdirine sunulmaktadır. Türk tarihinin az bilinen ana kaynaklarından biri olan Doğu Avrupa’nın Tarihî Coğrafyası kitabı sizi 500 yıl öncesine götürecek…
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Berrin Kalyon
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
1. Baskı
Basım Yılı
2022
Sayfa Sayısı
176
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9786258431162
Ortalama Değerlendirme »