Bugüne kadar kaleme aldigi hatirat, roman ve elestirileriyle Bulgaristan Türklerine iliskin zihnimizdeki sis perdesinin dagilmasina önemli ölçüde vesile olan gazeteci yazar Mehmet Türker, birbirinden ilginç 21 öyküyü Beyaz Ölüm adi altinda kitaplastirdi.
Ilk bakista ’siradan insan suretleri’ izlenimi birakan öyküler, kitabin geneli dikkate alindiginda bize Balkanlar’daki son bir asra dair önemli izler, ipuçlari sunuyor. Iç içe geçmis olaylar zincirinden fasizmden, komünizme; oradan demokrasiye geçisin sancilarini yürek burkan manzaralarini çikarabiliyorsunuz. Her dönemin insanlar üzerinde biraktigi unutulmasi imkansiz travmalari ve o travmalarin ferdi/toplumsal plandaki yansimalarini satir aralarinda hissetmek, neredeyse öykü kahramanlariyla aynilesmek, yazarin o süreçleri bire bir yasamis olmasinin etkisine bagli olsa gerek.
Kimi öykülerde düs/gerçek ayrimi belirgin bir biçimde hissedilse de yakin tarih konusunda bilgi sahibi kisilerin kitabin tamaminda, önemli bir bölümü ’kara yazgi’ seklinde gerçeklesen dönemi zihinlerinde canlandirmalari isten bile degil.
Yalnizca rejimler arasindaki farkliliklarin degil, Osmanli’nin Balkanlar’daki hazin hikayesinin, farkli sosyal tabakalarin, etnik ve dinsel ayrimlarin yogurdugu bir cografyada filizlenen insan portrelerinden bir demet sunuyor Türker kitabinda.
(Tanitim Bülteninden)
Yayınevi
Yazar
Çevirmen
Kağıt Cinsi
2. Hamur
Baskı Sayısı
Basım Yılı
2012
Sayfa Sayısı
200
Kapak Türü
Karton Kapak
-
ISBN
9789754542028
Ortalama Değerlendirme »